Lancering digitale dienstverlening ‘Door de muren heen’

Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis moesten musea de deuren sluiten. Er werd massaal ingezet op digitale publiekswerking, in de vorm van foto's en info op sociale media, video-content, podcasts en steeds meer virtuele rondleidingen.


Op 18 mei zijn er twee redenen om te feesten. Wereldwijd vieren we internationale museumdag, en de Belgische musea mogen bovendien weer bezoekers verwelkomen.


Niet iedereen kan al meteen terug fysiek openen, maar ook digitaal is er vanalles te beleven. ICOM Belgium Flanders wil de digitale werking van musea ondersteunen. Daarom laten we onze instellingsleden graag genieten van een bijzonder aanbod.


Eén van de tools die musea de voorbije weken hebben ingezet ter vervanging van het fysieke museumbezoek, zijn virtuele rondleidingen doorheen de vaste collectie en/of tijdelijke expo’s. Niet elk museum is daar al mee aan de slag gegaan. Vooral bij kleinere musea ontbreekt vaak de kennis, tijd en de nodige budgetten om een digitale tour te (laten) ontwikkelen.


ICOM Belgium Flanders ging op zoek naar een laagdrempelige en betaalbare oplossing. Op die manier zullen ook de kleinere musea, die het vaak zonder subsidies moeten stellen, de kans krijgen om hun collectie digitaal te ontsluiten voor het publiek. Vanaf 18 mei kunnen musea die lid zijn van ICOM Belgium Flanders gebruik maken van een voordeeltarief om digitale tours te laten ontwikkelen.