Wil je je museum digitaal ontsluiten? Bied je graag je bezoekers een digitale rondleiding aan in de vaste collectie? Leg je graag een tijdelijke expo vast, zodat die ook na de einddatum nog virtueel doorlopen kan worden? Of denk je eraan om bezoekers een blik te laten werpen in je depot, maar dan digitaal?

In al deze gevallen kunnen virtuele tours een oplossing bieden!

ICOM Belgium Flanders kan je daarbij helpen. Vanaf nu kan je intekenen op het project 'Door de muren heen'. Wij zijn op zoek gegaan naar een laagdrempelige, flexibele en betaalbare oplossing. Zo hoef je niet zelf te vergelijken, maar ben je zeker van een kwalitatief product aan een scherpe prijs.

Wat kunnen we je bieden?

Voor dit aanbod maken we gebruik van de software Matterport. Musea die inschrijven op het project, brengen we in contact met een leverancier uit de regio. Die maakt opnames en verwerkt ze tot een virtuele rondleiding. Dit alles gebeurt op korte termijn en tegen een scherpe prijs. ICOM Belgium Flanders staat in voor de contacten met de leveranciers, en neemt de kosten van de hosting voor haar rekening. Als museum betaal je een éénmalige prijs voor de ontwikkeling van de digitale tour.


Geniet van heel wat voordelen:

 • Bespaar op de kostprijs van de virtuele tour dankzij onze groepsaankoop
 • Maak je museum op korte termijn digitaal toegankelijk
 • Bied het publiek een blik achter de muren van het museum, ook wanneer het gesloten is
 • Laat tijdelijke expo's langer renderen door ze virtueel te ontsluiten
 • Documenteer een tijdelijke expo op een visuele manier, bv. als demo voor andere musea die interesse hebben om de expo zelf over te nemen
 • Zet een ruimer deel van de collectie in de kijker, bv. door het digitaliseren van depotruimtes en depotstukken
 • Ontsluit een deel van het museum dat niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of wie slecht te been is, en bied het aan binnen het museum of van thuis uit
 • Profiteer van de ervaringen van de sector en best practices

Hoeveel kost het?

De onderhandelingen van ICOM Belgium Flanders leverden de volgende interessante prijzen op.


De basiskostprijs is afhankelijk van de te fotograferen oppervlakte:

 • Kleine musea (max. 400 m²): € 250 exclusief btw
 • Middelgrote musea (max. 800 m²): € 400 exclusief btw
 • Grote musea (max. 1000 m²): € 500 exclusief btw
Deze prijzen gelden ook voor het digitaal in kaart brengen van een expo in het museum.


Inbegrepen in deze kostprijs zijn de opnames voor de betreffende oppervlakte en een aantal voorafbepaalde ingebouwde bemiddelingstools.


Wil je als museum extra's, dan kan dat in overleg met de leverancier. Daarvoor zal een meerkost gerekend worden bovenop de hierboven vermelde basisprijs.


Verder is er een jaarlijkse hostingkost van € 25. Voor de eerste drie tours per instellingslid neemt ICOM Belgium Flanders die kosten op zich. Heb je als instellingslid meer dan 3 virtuele tours, dan betaal je jaarlijks voor de extra tours € 25.Extra actie voor erkende niet-ingedeelde musea


Om haar erkende maar niet-ingedeelde instellingsleden een extra duwtje in de rug te geven, betaalt ICOM Belgium Flanders € 50 van de totale kostprijs (inclusief btw).

Getuigenissen

Deze musea gingen reeds aan de slag met de software
"Op slechts drie uur was de opname van de expo Camouflage rond. 24 uur later waren de beelden klaar voor gebruik. Wij hebben de ambitie om via deze technologie onze projecten virtueel te laten verder leven in de vorm van een digitaal archief.


Sergio Servellón, directeur FeliXart


"Het contact met de leveranciers van Matterport verliep vlot en professioneel"


Sofie Wilder, coördinator Musea Turnhout


" Wij werken al een hele tijd met Matterport. Op die manier bieden we internationale bezoekers een virtueel zicht op de expo's. We hopen dat ze zo geprikkeld worden om toch de verplaatsing naar het museum te overwegen. Achteraf bleek dit dus ook interessant te zijn bij een lockdown en bij herinterpreteren van activiteiten zoals artist talks en rondleidingen die nu ook gerealiseerd worden in virtuele omgeving.


Janus Boudewijns, stadmedewerker tentoonstellingen/collectiebeheer Museum Dhondt-Dhaenens

Vraag nu informatie

Heeft jouw museum interesse in dit aanbod? Contacteer ons dan via onderstaand formulier. Doe een vrijblijvende aanvraag. We nemen contact met je op voor verdere vragen en afspraken. Daarna brengen we jou in contact met de leverancier uit je eigen regio. Heb je nog praktische vragen, neem dan zeker eerst een kijkje op onze FAQ-pagina.