Op 2 maart 2023 organiseert ICOM Belgium CECA haar jaarlijks netwerkmoment.

Meer info

CECA: waar staat het voor?

CECA, de commissie voor Educatie en Culturele Acties, is één van de oudste internationale commissies van ICOM en telt meer dan 1000 leden verspreid over 85 landen. Eén van de doelstellingen van CECA is de promotie en verspreiding van nationale en internationale ontwikkelingen op het vlak van museumeducatie. Hiervoor voorziet de commissie een internationaal forum dat uitwisseling van informatie en samenwerking tussen professionals en musea mogelijk maakt.

CECA-leden

CECA-leden zijn professionals die werken in verschillende sectoren van het museum of -erfgoedveld en die geïnteresseerd zijn in het uitdragen van en uitwisselen over (museum)educatie en culturele acties wereldwijd. Als CECA-lid krijg je toegang tot het forum en kan je deelnemen aan nationale en internationale studiedagen en conferenties.

Hoe word je lid?

Optie 1:

Ben je reeds ICOM-lid en professioneel verbonden of geïnteresseerd in (museum)educatie? Dan kan je gratis lid worden van CECA.
Log in op https://icom-museum.force.com/
Maak eerst een account aan. Vervolgens druk je op de knop "Mijn ICOM-instellingen" en selecteer je CECA.

Optie 2:

Ben je lid van een instelling die instutioneel lid is van ICOM? Dan kan je een aanvraag indienen om je instelling lid te maken van CECA.
Hiervoor kan de verantwoordelijke contactpersoon van je instelling contact opnemen met het centrale secretariaat in Parijs: https://icom.museum/en/contact-us/

Hoe meer leden een commissie heeft, des te meer budget toegewezen wordt door ICOM om acties te ontwikkelen. Jouw lidmaatschap is belangrijk om de dynamiek van dit internationale netwerk te bevorderen.

Rol van de nationale correspondenten

Nationale CECA-correspondenten wisselen regelmatig expertise uit met de nationale commissie van ICOM en de internationale commissie van CECA. Ze zorgen voor informatiedoorstroom over CECA-middelen en -activiteiten. Verder helpen ze om innovatieve bemiddelingspraktijken die in het buitenland en in België ontwikkeld werden, bekend te maken. Je kan bij hen terecht met al je vragen over CECA. Aarzel niet om hen te contacteren!

Sofie Vermeiren

M-Museum Leuven

016 27 29 26


Diensthoofd Publieksbemiddeling

Stéphanie Masuy

Museum van Elsene (Brussel)

02 515 64 18


Hoofd Publieksbemiddeling

CECA-nieuws

Op 2 maart 2023 organiseert ICOM CECA België een netwerkmoment. Alle informatie vind je hier.

Op 14 januari 2023 vond de jaarlijkse General Assembly van ICOM CECA plaats. Het jaarverslag van ICOM CECA Europe, met heel wat info over onze eigen CECA-afdeling, kan je hier nalezen.

In 2021 organiseerden CECA en ICOM belgië samen met M-Museum Leuven, KU Leuven, BAM en FARO het jaarlijkse ICOM-CECA congres. Lees het verslag van deze conferentie.