Belgische musea mogen weer open – 10-puntenplan

De veiligheidsraad heeft het licht op groen gezet voor de heropening van musea in België vanaf 1 december 2020. Een hele reeks musea maakten hiervan meteen gebruik en openden opnieuw hun deuren op de eerste dag van december. Voor anderen was het praktisch onmogelijk om op de korte tijd tussen de beslissingen en 1/12 alles rond te krijgen, en openen later deze maand.


We zijn uiteraard verheugd dat musea opnieuw publiek mogen ontvangen. Net zoals na de eerste sluitingsperiode moeten bezoekers zich houden aan strenge veiligheidsmaatregelen zoals het reserveren van een tijdslot, het dragen van een mondmasker en volgen van een specifiek parcours. Museumcafés blijven net zoals de rest van de horeca nog dicht. Museumshops en de toiletten zijn wel toegankelijk.


Meer info over welke musea al wel of nog niet open zijn, vindt men via deze link.


Het Vlaams Museumoverleg XL, ICOM Belgium Flanders en ICOM Belgique Wallonie-Bruxelles, Overleg Regionale Musea, Brussels Museums, Musées et Société en Wallonie en FARO werkten samen aan een 10-puntenplan om de heropening vanaf 1 december op een veilige manier te laten verlopen. Dit protocol werd intussen door minister Jambon bekrachtigd.