De voorbije maanden kwamen er enkele nieuwe instellingsleden bij.
Het Sint-Agnesbegijnhof is zonder twijfel één van de drukst bezochte plekjes van Sint-Truiden. Sinds 1998 is het Begijnhof erkend als Unesco Werelderfgoed om volgende drie redenen: het begijnhof van Sint-Truiden is het enige begijnhof dat nog steeds buiten de historische stadskern ligt; het kan bogen op de enige nog bewaarde hoeve met monumentale poort en op de oudste kerk met een uitzonderlijke reeks muurschilderingen.
De Begijnhofkerk is vooral bekend om deze schitterende reeks muurschilderingen van het begin van de 14de tot het einde van de 16de eeuw, die we tot de belangrijkste van het land mogen rekenen. Ook het barokorgel in deze kerk is het oudste homogeen bewaarde én bespeelbare orgel van het land (Hoei, 1644-1646).
Het Provinciaal Museum Begijnhofkerk Sint-Truiden is hierdoor een gevestigde waarde in Sint-Truiden, en heel België, die het verdient om internationaal in de kijker gezet te worden. Wij hopen dat lid worden van ICOM hier een handje bij kan helpen.
Op het Begijnhof kan je de Begijnhofkerk, nl. Provinciaal Museum Begijnhofkerk Sint-Truiden, centraal op het plein bewonderen. Na de ontwijding van de kerk, ging ze in 1935 als museum open. Je kan er zowel het historisch exterieur, met zijn complexe bouwgeschiedenis van 1258 tot 1511, als interieur, met haar uitzonderlijke muurschilderingen en barokorgel (zie hierboven) bewonderen. Ook vinden er regelmatig tentoonstellingen plaats. Door de uitzonderlijke akoestiek in de kerk, worden er op regelmatige basis allerlei concerten – al dan niet met het orgel – georganiseerd. De kerk wordt ook vaak afgehuurd voor cd-opnames.