Hier vind je een reeks veelgestelde vragen rond het project "Door de muren heen". Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.

Veelgestelde vragen

Klik in het overzicht hieronder op een vraag, en het bijhorende antwoord verschijnt.

1Voor welke technische oplossing werd er gekozen?
Er werd gekozen voor de software Matterport. De opnames zelf worden verzorgd leveranciers die met hen samenwerken en elk binnen een eigen regio actief zijn.
2Waarom werd er gekozen voor deze oplossing?
Matterport wordt al gebruikt door enkele Vlaamse musea, en werd uitgebreid getest binnen het project "Behind the museum" van onze Waalse collega's bij MSW. Neem zeker een kijkje op hun website. De voorbije weken gingen we testen met enkele pilootmusea. je kan een kijkje nemen in de expo Camouflage van FeliXart of in één van de tentoonstellingen in Museum Dhondt-Dhaenens. De Musea Turnhout gebruikten dezelfde technologie om hun depotwerking digitaal zichtbaar te maken.
3Waar kan ik voorbeelden bekijken van virtuele tours met deze software
Onze Waalse collega's van MSW maakten gebruik van de software voor hun project "Behind the museum". Neem zeker een kijkje op hun website. Enkele Vlaamse musea waaronder Museum Dhondt-Dhaenens hebben ook al ervaring met deze tours. Als voorbereiding op het project werd de technische oplossing verder uitgetest met enkele pilootmusea. Je kan bijvoorbeeld een kijkje nemen in de expo Camouflage van FeliXart. De Musea Turnhout gebruiken momenteel dezelfde technologie om hun depotwerking digitaal zichtbaar te maken.
4Ben ik na inschrijven verplicht om in te stappen?
Je kan vrijblijvend contact met ons opnemen. We bekijken dan je aanvraag en brengen je indien gewenst in contact met één van de leveranciers. Je kan dan nog altijd bekijken of je op het aanbod wil ingaan of niet.
5Wat is de rol van ICOM Belgium Flanders hierin?
ICOM Belgium Flanders heeft onderhandelt met een groep leveranciers om tot een betaalbare en interessante oplossing te komen, ook voor kleine musea. De vereniging brengt musea en leveranciers samen en verkleint zo de drempel om met de software aan de slag te gaan. Bovendien zorgt ze voor de hosting van de bestaande virtuele tours binnen het project en betaalt ze de recurrente kosten. De musea betalen dus enkel een éénmalige ontwikkelkost. ICOM Belgium Flanders komt ook tussen in de prijs voor de erkende niet-ingedeelde musea die instellingslid zijn. Zij krijgen € 50 korting (op de totale prijs incl. btw).
6Mijn museum is nog geen instellingslid van ICOM Belgium Flanders, kan ik ook instappen in dit project
Indien het museum in kwestie in aanmerking komt om aan te sluiten bij ICOM Belgium Flanders en het lidgeld voor het lopende kalenderjaar werd betaald, dan kan men mee instappen in dit project en genieten van de door ICOM Belgium Flanders onderhandelde prijzen.
7Waar moet ik op letten voor het inplannen van de opnames
De opnames worden gemaakt met de Matterport-camera. Die maakt 360°-foto's. Daarom mag er niets bewegen in het beeld. De opnames gebeuren daarom best op een moment dat er niemand in de zalen is, dus bv. op een moment dat het museum gesloten is voor het publiek. Wil je nu net figuranten (bv. verkleed) mee in de foto's opnemen, dan kan dat. Ze moeten dan wel een 15-tal seconden stilstaan. Om dezelfde reden zet je ook best schermen met bewegend beeld uit of pauzeer je ze. In sommige gevallen is beweging niet te vermijden (bv.: bij NAVIGO vissen in Aquarium). Waar je ook moet op letten is het vermijden van reflectie. Om die reden wordt glas voor kunstwerken best verwijderd (voor zover mogelijk), of kan het aan te raden zijn om de belichting aan te passen.
8Zijn buitenopnames ook mogelijk?
De Matterport-camera is vooral geschikt voor binnenshuis gebruik. We kregen al enkele vragen van musea om buitenruimtes in beeld te brengen. Dat kan eventueel via de Matterport-camera, maar dan enkel bij weinig licht (vrij bewolkt weer, 's morgens heel vroeg, 's avonds vlak voor zonsondergang). Er kan ook gewerkt worden met andere types van camera's, maar die hebben allemaal voor- en nadelen. De keuze van een andere alternatieve camera kan ook gevolgen hebben voor de kostprijs (omdat de scan langer duurt).

Vraag nu informatie

Heeft jouw museum interesse in dit aanbod? Contacteer ons dan via onderstaand formulier. Doe een vrijblijvende aanvraag. We nemen contact met je op voor verdere vragen en afspraken. Daarna brengen we jou in contact met de leverancier uit je eigen regio.