ICOM Museumdefinitie – finale voorstel nieuwe definitie

Op 20 mei heeft de adviesraad van ICOM zich uitgesproken over het definitieve voorstel voor de vernieuwde museumdefinitie. Dit was de voorlaatste stap in een lang proces, waarbij de leden meerdere keren bevraagd werden. Tijdens een vorige consultatie werden er 5 definities voorgesteld. Op basis van de feedback van internationale en nationale comités, waaronder ICOM België, bleven er twee definities over die de meeste voorkeurstemmen kregen.


De leden van de adviesraad maakten een definitieve keuze, en de verkozen definitie haalde het nipt met één stem meer (51 tegenover 50 voor de andere definitie en 3 onthoudingen).


We delen graag de gekozen definitie:


"A museum is a not-for-profit, permanent institution in the service of society that researches, collects, conserves, interprets and exhibits tangible and intangible heritage. Open to the public, accessible and inclusive, museums foster diversity and sustainability. They operate and communicate ethically, professionally and with the participation of communities, offering varied experiences for education, enjoyment, reflection and knowledge sharing. "


Deze nieuwe museumdefinitie zal in augustus 2022 in Praag ter stemming worden voorgelegd tijdens de buitengewone Algemene Vergadering.