Asbest blootgesteld – Museum Best Practices – online i.p.v. live!

Derde keer, goede keer. Na twee door corona uitgestelde edities organiseert WHI op 6 december 2021 de langverwachte studiedag 'Asbest blootgesteld - Best practices'. Door de stijgende cijfers zal dat wel online zijn.


In 2014 werd een ‘asbestafbouwplan' goedgekeurd met als doel België asbestveiliger te maken tegen 2040 (https://www.ovam.be/omgaan-met-asbest). Maar wat met de museumsector die asbesthoudende objecten in collecties conserveert en als te bewaren erfgoed beschouwd? Daarom organiseerde Etwie e.a in 2019 een brainstormmoment over 'asbest in musea', een theoretische benadering over hoe musea te ondersteunen bij bewaring van objecten uit asbest.  

In 2021 is WAR HERITAGE INSTITUTE aan zet. Het WHI wil de erfgoedsector in België meehelpen sensibiliseren over het gevaar van schadelijk erfgoed en het gebruik van gevaarlijke produkten in museumcollecties, want een museumorganisatie is immers verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers en publiek.  

De bewustwording van het beheer van zogenaamde gevaarlijke materialen in een museumomgeving is vrij recent. Inderdaad worden al decennia museumvoorwerpen die schadelijke stoffen (bijvoorbeeld asbest) of radioactieve elementen (in de wereld van de luchtvaart) bevatten, opgeslagen, behandeld en tentoongesteld zonder dat de nodige beschermende maatregelen voor het personeel of zelfs bezoekers werden genomen. Naast de objecten zelf werden ook uiteenlopende gevaarlijke producten gebruikt in de strijd tegen motten, verschillende insecten, schimmels, (...) in musea.  Of het nu gaat om een gebrek aan kennis of mogelijkerwijs om schuldige nalatigheid, de langetermijngevolgen voor mens en omgeving kunnen nefast zijn.     

Het WHI wil zijn expertise delen die het opbouwde bij het verplaatsen en tentoonstellen van militaire museumobjecten uit 100% asbest geproduceerd.  

Daarom wordt op 6 december, een symposium ingericht met het thema: management van gevaarlijk erfgoed met praktijkgerichte voorbeelden uit eigen collectie en uit het bredere Belgische museumveld.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Gevaarlijk erfgoed detecteren, behandelen, consolideren, verplaatsen, verpakken en/of tentoonstellen;
  • Hoe asbest 'veilig' tentoonstellen en bewaren met voorbeelden uit het museumveld.

Extra info

  • De studienamiddag is gratis, maar men dienst zich te registreren en aan te melden bij Ilse.bogaerts@whi.be